Walburga

Walburga, Walburgis, Walburg
Abdis van Heidenheim

Walburg werd op elfjarige leeftijd door haar ouders Richard en Wina als oblaat aan het Zuid-Engelse convent Wimborne overgedragen. Zij verbleef al zesentwintig jaar in het vrouwenklooster voordat Bonifatius een beroep op haar deed.

Walburg was een Angelsaksische non die halverwege de achtste eeuw op verzoek van Bonifatius naar het continent kwam en samen met hem en haar broers evangeliseerde.
Later werd zij abdis van het klooster Heidenheim in Beieren, maar genoot in onze streken vooral in de late middeleeuwen bijzondere verering. Walburg is beschermheilige van verschillende steden, waaronder Tiel, Groningen, Zutphen en Antwerpen. Op verschillende plaatsen wijzen toponiemen op haar allure.

Vrouwenzaken
Bonifatius zocht versterking voor het groeiende netwerk van kloosters in het Germaanse missiegebied. Daarvoor rekruteerde hij meer dan eens in zijn thuisland Engeland, zoals hij ook voor boeken en advies zijn oude contacten regelmatig inschakelde. Zijn verzoek aan Walburg om de missie te versterken was dus niet uitzonderlijk.
Dat zij een vrouw was, was voor Bonifatius van ondergeschikt belang. Hij was ervan overtuigd dat zij nuttig werk kon verrichten, en meer dan op het continent namen Angelsaksische nonnen een vooraanstaande rol in binnen de kerk.
In verschillende kloosters stonden abdissen aan het hoofd van de kloostergemeenschap, ook in de zogenaamde dubbelkloosters waar zowel vrouwen als mannen leefden.

Hij benaderde ook anderen uit het convent Wineborn, zoals wie Leoba. Bonifatius wees haar aan als abdis van Tauberbischofsheim, een van de monastieke gemeenschappen die hij had gesticht in het Frankenland. Walburg vergezelde haar naar dit klooster.

Volgens de overlevering kwam er geneeskrachtige olie uit een rots waarop haar relikwieën waren geplaatst. De nacht van 1 mei, de dag waarop haar relikwieën in 870 naar het Sint Walburgklooster in Eichstätt werden overgebracht, wordt de Walpurgisnacht genoemd en markeert het begin van de zomer.

Volgens de rooms-katholieke traditie, kan men de hulp van de heilige Walburga aanroepen tegen hondsdolheid, hoest, pest, oogziekten, stormen, hongersnood en vele andere plagen. Zij is patrones van landbouwers, schippers, zeelui en huisdieren. Zij is tevens de beschermheilige van Netterden, Oudenaarde, Veurne, Antwerpen, Zutphen, Groningen, R.K.v.v. Walburgia (Ohé en Laak) en het bisdom Plymouth.

Bronnen: Wikipedia & Historiek

Haar naamdag is op 25 februari (en op 1 mei).

De kunstenaar die het beeld heeft gemaakt is Jacques M. Germans
Geboren Haarlem (stad) 1920-01-01  – Overleden voorjaar 2006
Plaats van werkzaamheid Zutphen, hij was beeldhouwer, architect en  glaskunstenaar (glas-in-loodraam)
Bron: W. Derksen, ‘De Zutphense School’, Zutphen 2008

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *