Armband van de Luchtbeschermingsdienst. Stedelijke Musea Zutphen

Voorwoord.

 De teksten zijn geschreven door Jan Kreijenbroek.

Op 14 april 2015 is het 70 jaar geleden dat de Duitse troepen uit de gemeente Zutphen verdreven zijn door voornamelijk Canadese militairen. Op 10 mei van dat zelfde jaar is het 75 jaar geleden dat Duitse soldaten Nederland zijn binnengevallen.
Armband van de Luchtbeschermingsdienst. Stedelijke Musea ZutphenHun eerste doel hier is om de IJsselbrug in Zutphen ongeschonden in handen te krijgen. De grondtroepen worden onderweg opgehouden door versperringen die het Grens Bataljon tussen de grens en de IJssel heeft gemaakt. Deze worden niet verdedigd.
Na de capitulatie volgt een periode van bezetting. Ogenschijnlijk gebeurt er niets bijzonders. Er wordt gewerkt, naar school gegaan, getrouwd, gesport, uitgegaan en er zijn concerten o.a. op de markt door een groot Duits muziekkorps.

Het oorlogsgeweld is weer heel dichtbij als op 28 september 1944 een munitietrein op het emplacement door vliegtuigen aangevallen wordt en ontploft, op 14 oktober 1944 een bombardement bestemd voor de brug de stationsbuurt vernielt en in april 1945 de bevrijding van de gemeente veertien dagen in beslag neemt. Een periode die een groot deel van de bevolking in de kelder of in een andere schuilplaats doorbrengt.

De laatste drie beschreven gebeurtenissen zijn heel veel in de publiciteit geweest. Zonder volledig te kunnen zijn kijken we in de komende maanden in korte stukjes vrijwel alleen terug op allerlei minder bekende zaken.

Foto: Armband van de Luchtbeschermingsdienst. Stedelijke Musea Zutphen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *