Theodora Bouwmeester

ZUTPHEN – Het geboortehuis van actrice Theodora Mann-Bouwmeester heeft niet op de plek gestaan waar op dit moment een gevelsteen aan haar herinnert. Het huis waar de grote Nederlandse toneeldiva werd geboren, stond op Nieuwstad nummer 40. Afgelopen vrijdag 19 april werd op het juiste huis een nieuw gedenkteken onthuld door actrice Karina Holla.

Door Alize Hillebrink

Tijdens archiefonderzoek ontdekte Hans Heesen, directeur van filmtheater Luxor, dat de gevelsteen die zestig jaar geleden werd aangebracht aan de Nieuwstad 34 ter gelegenheid van het twintigste sterfjaar van de actrice, op de verkeerde gevel zit. Met verwondering werd tijdens de onthulling gekeken naar de twee gedenktekens op een paar huizen afstand van elkaar. Heesen: “De steen op huisnummer 34 blijft er gewoon zitten, die hoort bij ‘het verhaal’.” Het nieuwe gedenkteken is ontworpen door de Zutphense ontwerper Marc Weikamp en gefinancierd door de gemeente Zutphen.

Theo d’Or prijs
Theodora Mann-Bouwmeester, ook wel ‘Theo’ genoemd, werd geboren in 1850 als kind van rondreizende toneelspelers in Zutphen. Op zesjarige leeftijd maakte ze al haar toneeldebuut. Momenteel is ze nog maar nauwelijks bekend. Behalve van de Theo d’Or prijs. Een landelijke prijs voor Nederlands beste toneelactrice, die sinds 1955 jaarlijks wordt uitgereikt. Heesen: “Theo Mann-Bouwmeester is iemand op wie Zutphen trots mag zijn.”

Actrice Karina Holla die vorig jaar de Theo d’Or ontving, speelde voor deze heugelijke gebeurtenis ’s avonds een eenmalige theatervoorstelling in Luxor. Voor de gelegenheid kocht ze een jurk, in stijl van Theodora, met hoed en voile, compleet in het wit: “Ik treed op als Theodora. Ook doe ik haar stem na.” Holla’s stem schiet de lucht in en uit haar keel klinkt een hoog elitair gearticuleerd Nederlands. “Ze was fan van Sarah Bernhardt.”

Beide vrouwen werden precies een eeuw na elkaar geboren. Theo in 1850 en Holla in 1950. Zelf ziet Holla niet veel overeenkomsten tussen Theo en zichzelf. “Niet echt. Theo kwam uit een toneelfamilie en ik heb me zelf een weg moeten banen. Ze was net als ik een werkende vrouw, maar zij was ingekapseld binnen haar familie. Ik ben een vrijgevochten vogel. Dat wat ik nu speel en heb gespeeld zou in haar tijd een schandaal zijn geweest.”

Bron: Contact Warnsveld-Zutphen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *