ten Broeck huis

Het ten Broeck huis vinden we op Zaadmarkt 100. pand werd in 1978 door het Wijnhuisfonds gekocht van drukkerij Nauta. In het oude huis aan de Zaadmarkt waren de kantoren gevestigd, de drukkerij zelf bevond zich in allerlei nieuwere aanbouwsels aan de achterzijde. Hiervan is Kerkhof 5 behouden en verbouwd tot een aantrekkelijke woning, de rest heeft plaatsgemaakt voor tuinen. Na de restauratie is het geheel overgenomen door de reeds uit de middeleeuwen stammende Sint Anthonie Groote Broederschap, die in Zutphen woningen bezit en verhuurt.

Het behoud van dit huis als woonhuis op deze historische plek sloeg wel een gat van 500.000 gulden (227.000 euro) in de financiën van het Wijnhuisfonds.

Bijzonderheden
Een groot, van oorsprong middeleeuws dwarshuis, met een schilddak tussen de zij-topgevels. Van 1664-1773 werd het bewoond door de familie Ten Broeck. Thans is het pand verdeeld in vier woningen. Het gave stadsbeeld aan het einde van de Zaadmarkt, met louter historische panden (het onderhavige, Ruiter Kortegaerd, het Bolwerck, de Dekenije, Proostdijsteeg 1-3, Proostdijsteeg 5-7-9) dankt veel aan het Wijnhuisfonds, dat al deze panden restaureerde.

Literatuur
Jaarverslag 1981 Wijnhuisfonds.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *