Schelpenkoepel
Schelpen zijn door de eeuwen heen geliefde verzamelobjecten of zelfs betaalmiddel geweest. Als sinds het begin van de 16e eeuw worden schelpen verzameld. De De Hollandse zeevaarders verenigd in de V.O.C. en W.I.C. droegen natuurlijk bij in het aanleveren van de kleurige exotische schelpen en zeeslakkenhuizen. De meegebrachte schelpen waren toentertijd slecht voor gegoede burgers en rijke adel verkrijgbaar.
Ook op schilderijen uit die tijd zijn ze zichtbaar. Zie het schilderij van Balthasar van Ast, (Bron: schilderijen.nu)
Dat er in Zutphen een schelpenkoepel bestaat is voor vele bezoekers, en soms zelfs voor bewoners een bijzonderheid. Daarom is het ook zo mooi dat wie tegenwoordig het museum gaat bezoeken, automatisch door deze fraaie poort moet omdat het als entree wordt gebruikt.
Restauraties
In zowel 1989 en 2001 heeft de koepel een restauratie ondergaan. In de eerste opknapbeurt zijn 650 schelpen gebruikt, terwijl er bij de laatste grondige restauratie 10.500 schelpen zijn vervangen cq aangevuld. De ‘kokkel’ en het ‘nonnetje’ beide voorkomend in de Noordzee maken voor ongeveer 50% deel uit van de gebruikte schelpensoorten.
Schelpendeskundigen (malecologen) hebben de ontbrekende exemplaren in beeld gebracht en zodoende is de koepel weer authentiek, zoals in 1679 de Zweedse architect J. Horleman de grot ontwierp.
Van Heeckeren
De baron van Walraven van Heeckeren en heer van Nettelhorst wilde zijn tuin moderniseren volgens de laatste modetrend. Zo kwam het dat de tuin werd versierd met water- en rotspartijen. Ook de grot werd gebouwd, versierd met beeldhouwwerk, schelpen, koralen, mineralen en gesteente.
In Nederland kennen we nog slechts drie schelpengrotten. De bekendste zijn te vinden bij kasteel Rosendael (bedriegertjes), en bij paleis het Loo in Apeldoorn.