Sareptahofje

Het Sarepta hofje is in 1895 gesticht door Elisabeth Bax. De predikantsdochter stichtte het hofje met een legaat van een haar onbekende weldoener. Een zekere J.J.J. uit Overveen liet haar het bedrag van 19.000 gulden na. Het was speciaal bestemd voor (arme) weduwen die vanwege huurschuld dreigden op straat te worden gezet.

Voorwaarde voor opname was dat de dames zich hielden aan de (godsdienstige) bepalingen van Elisabeth Bax. Zo mochten op de dag des Heren geen kinderen op bezoek komen en ook mocht er geen water worden gehaald, er diende volstrekte stilte te heersen.

Elisabeth Bax woonde zelf tot aan haar dood in 1917 in het hofje.
De naam van het hofje verwijst naar een passage uit de bijbel. Hierin wordt de profeet Elia tijdens een hongersnood onderhouden door een weduwe uit Sarfat of Sarepta. Er zijn oorspronkelijk 8 woningen. Nog niet zo lang geleden is het hofje gerestaureerd door de huidige beheerder, de Diaconie der Nederlands Hervormde gemeente.

Het Hofje is particulier bewoond en niet toegankelijk zonder toestemming. Het dagelijks beheer van het Hofje wordt uitgevoerd door de zeven bewoners, verenigd in Woonvereniging de Hof van Heden. Voor meer informatie: www.woonhofvanheden.nl 
Sinds december 2005 is het eigendom van Maatschappij BOEi te Hoevelaken.

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *