prins-eugenius, naam van een pand op de groenmarkt in Zutphen

Prins Eugenius

Prins Eugenius van Savoye werd in de 17e eeuw geweigerd als veldheer, door de Franse Koning Lodewijk XIV, vanwege zijn onooglijke gestalte. Vervolgens ging hij in dienst van Oostenrijk en behaalde historische zeges op de Turken. Nadat het belegerde Wenen ontzet was, eindigde de Grote Turkse Oorlog in 1699. Hij was een tijdlang gouverneur van de Oostenrijkse (Zuidelijke) Nederlanden.

Eugenius Frans van Savoye (Parijs18 oktober 1663 – Wenen24 april 1736) was een van oorsprong Franse generaal, met Italiaanse voorouders, in dienst van de Habsburgse monarchie. Prins Eugenio von Savoy zoals hij zichzelf noemde, was in dienst van drie Habsburgse keizers Leopold IJozef I en Karel VI. Hij reisde kriskras door Europa van het ene naar het volgende oorlogstafereel. In Oostenrijk wordt hij gezien als de grootste generaal aller tijden en een ondoorgrondelijk militair genie.

Eugenius was niet alleen een van de succesvolste militaire bevelhebbers in de moderne Europese geschiedenis, maar ook een belangrijke verzamelaar van boeken, handschriften, prenten en schilderijen en correspondeerde met kunstenaars, architecten, en wetenschappers. Hij bezat een grote collectie exotische planten en dieren en gaf opdracht tot de bouw van het Slot Belvedere in Wenen.
Bron: Wikipedia

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *