002- Op weg naar de Bevrijding 1945

Vorige keer vertelde ik over onze terugkomst uit Lochem.

Dat was wel even wennen in een heel ander stuk van het centrum, gelukkig waren daar in de buurt van de Boompjeswal ook wel kinderen van onze leeftijd.  Ook hier was geen licht en zo nu en dan gas. Half maart kregen wij nog een broertje. Omdat dat laatste ’s nachts gebeurde was er een probleempje. Het was spertijd en je mocht niet op straat zijn. Telefoon was er ook niet . Wat verder op woonden een paar Duitse officieren die regelmatig een wacht voor de deur hadden die gaven vader toestemming om de huisarts en later de kraamverzorgster in de Proostdijsteeg  te gaan halen.

In Lochem hadden we ook eten van de Centrale keuken aan de Tramstraat. Dat vonden we lekkerder als dat eten van die uit Zutphen. Maar we haalden het wel iedere dag.

Maart 1945

Op een bouwland aan de Deventerweg in de buurt van de kanaalbrug komt op 7 maart een V.1 neer. Hoewel hij gedeeltelijk ontploft doen zich daarbij geen ongelukken voor.

Een bewoner van de Broederenkerkstraat wil op 17 maart omstreeks 18.00 uur, tijdens de schaarse uren dat er gas geleverd wordt, in zijn werkplaats een tank daarmee vullen voor de verlichting van zijn huis. Als hij hiermee bezig is ontploft de zaak. De bewoner komt daarbij om het leven.

Na de mislukte luchtlandingen bij Arnhem versterken de Geallieerden zich bij Nijmegen. In de nacht van 23 op 24 maart steken ze bij Rees de Rijn over en vestigen daar na felle gevechten een bruggenhoofd. De Canadezen buigen daarna naar het noorden af voor de bevrijding van oost en noord Nederland

Met het dichterbij komen van het front neemt ook de activiteit in de lucht toe. Op de 24e is het weer raak. Er valt een bom op de hoek IJsselkade-Marspoortstraat. Deze vernielt daar de tramrails. Vier Duitse soldaten en een inwoner van Apeldoorn raken daarbij gewond en worden door het Rode Kruis naar het R.K. ziekenhuis gebracht. In de Baankstraat vallen 5 bommen in een bouwland deze richten alleen maar glasschade aan. Dat is ook het geval met een bom die achter de Sarepta stichting terecht komt.

Diezelfde dag komen bij een luchtaanval in Eefde zes mensen om het leven waarvan er vijf uit Zutphen afkomstig zijn.

In de nacht van 24 maart wordt de hemel boven de stad verlicht door tientallen lichtkogels een z.g.n. kerstboom. Deze dient als baken voor de Geallieerde vliegers. Een fantastisch gezicht.

Op de avond van 26 maart krijgt de politie van de Sicherheitspolizei de opdracht om alle mensen, die na 20.15 uur, zonder geldige papieren op straat zijn naar het bureau te brengen en dit aan hen door te geven.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *