001-Op weg naar de Bevrijding 1945

Op weg naar de Bevrijding. 1945.

Onlangs vroeg iemand mij waar wij na het bombardement gewoond hadden.  Ons huis op de hoek van de Turfstraat en het Spoorstraatje  was dusdanig kapot dat wij er niet konden blijven. Bijna alle ruiten waren er uit en diverse sucplafonds  plafonds waren naar beneden gekomen. Het huis wat niet meer bewoonbaar.  De eerste nachten sliepen wij in Warnsveld bij bekenden. Daarna gingen wij naar Oma en Opa in Lochem.  Wij hebben daar, hoe gek het misschien ook klinkt, een leuke tijd gehad. Er woonde veel familie, er waren nog al wat kinderen om mee te spelen en we leerden er schaatsen op een vijver in de buurt. In Ampsen werden bomen gekapt met oma gingen we er heen. Die bomen werden geschild en wij mochten de dikste stukken meenemen  om de kachel te stoken. Als tegenprestatie had oma voor die mannen wat te roken bij zich. Opa en vader hadden een half varken gekocht en een slager kwam daar allerlei lekkere dingen van maken. Dat werk kenden wij niet. Evert en ik zaten er bij, keken er na en proefden mee als er iets klaar was.  Hoofdkaas, zwoerdrolletjes, bakleverworst en het wecken van vlees.

In januari kon vader enkele kamers huren aan de Boompjeswal en gingen we terug naar Zutphen.

Maart. 1

Op een bouwland aan de Deventerweg in de buurt van de kanaalbrug komt op 7 maart een V.1 neer. Hoewel hij gedeeltelijk ontploft doen zich daarbij geen ongelukken voor.

Een bewoner van de Broederenkerkstraat wil op 17 maart omstreeks 18.00 uur, tijdens de schaarse uren dat er gas geleverd wordt, in zijn werkplaats een tank daarmee vullen voor de verlichting van zijn huis. Als hij hiermee bezig is ontploft de zaak. De bewoner komt daarbij om het leven.

Een aangeschoten vier motorige Amerikaanse bommenwerper komt op 18 maart omstreeks 14.00 uur ten zuiden van de stad naar beneden. Veel mensen zien dat er acht personen met hun parachute uitspringen. Twee van hen komen op Zutphens grondgebied neer en worden door Duitse militairen weggevoerd. De anderen drijven af richting Warnsveld. De in onze stad gevangen genomen vliegers worden via de Buitensingel weggevoerd. Enkele jonge mannen komen naar buiten om hen te zien. Van die gelegenheid maken mensen van de O.T gebruik om ze op te pakken voor werkzaamheden.

Diezelfde middag verleent de brandweer assistentie in de gemeente Warnsveld. Bij een luchtaanval zijn de villa’s Hoekendaal en Buitenzorg aan de Vordenseweg in brand geraakt.

Regelmatig worden door politiekorpsen in de omgeving etenhalers opgepakt die, ondanks de afsluiting van de rivierovergangen sinds 5 december 1944, toch kans hebben gezien de IJssel te passeren. Meestal worden ze met behulp van de Zutphense politie weer over de brug gezet.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *