009- Op weg naar de Bevrijding 1945

Maandag 2 april. ( tweede paasdag)

De centrale keuken kookt niet meer en dat is een ramp voor veel mensen. Zij moeten nu zelf proberen om wat eten klaar te maken maar dat is niet eenvoudig. De levensmiddelen zijn schaars en vandaag is er voor het laatst gas. De waterleiding is ook niet meer in bedrijf. Gelukkig zijn er op diverse plaatsen in de stad nog zo’n 20 pompen zodat er, zij het soms met levensgevaar, nog water te krijgen is. De Keuringsdienst van Waren heeft dit water van te voren goedgekeurd.

De te werk gestelden bij de O.T. komen deze dag in grote haast naar huis met de mededeling dat de Geallieerde troepen al in Vierakker staan.

Dat er inderdaad wat aan de hand is blijkt ook uit het feit dat de “Goudvinken van de O.T.” uit hun gevorderde huizen vertrekken. Zij vertrekken op boerenkarren en fietsen zonder banden. Degene die het zien genieten van dat schouwspel. Sommigen zijn zo brutaal dat ze na het vertrek van de Duitsers meubels uit de verlaten huizen halen.

Op het spoorwegemplacement staan nog maar drie wagons en een locomotief. Er loopt bijna niemand meer op straat.

Bewoners aan het eind van de Nieuwstad horen veel harde maar ondefinieerbare knallen. Later blijken die veroorzaakt te worden door Duitse soldaten die met handgranaten in de Grote Gracht aan het vissen zijn. In de loop van de middag worden gewonde en zieke militairen vanuit het Algemeen Ziekenhuis aan de Coehoornsingel overgebracht naar de overgebleven trein op het emplacement waarna deze vertrekt.

Veel mensen halen bij de Weermachtsbakkerij op het industrieterrein het overgebleven brood op.

In de loop van de dag doen Duitse vernielingstroepen verwoede pogingen om de houten Spitaalstraatbrug op te blazen. Pas na de zevende keer is hij zover kapot dat hij niet meer te gebruiken is voor het verkeer.

Aan de Warnsveldseweg moeten enkele mensen hun huizen verlaten omdat de Duitsers daar mitrailleurnesten willen vestigen.

Die avond gaan de Kapperallee- en Oostveensebrug de lucht in.

’s Avonds laat begint de beschieting van de stad en wordt de hemel verlicht door de zoeklichten van beide zijden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *