00-Op weg naar de Bevrijding 1945

De laatste tijd hebben we gekeken naar de laatste maand van de bezetting van Zutphen door de Duitsers. Vandaag gaan per dag bekijken hoe de bevrijding in grote lijnen is verlopen. Het zou mooi zijn als u eigen herinneringen of overleveringen met ons zou delen evenals foto’s uit privé collecties.

Een paar afleveringen zullen lang zijn op dagen dat er veel is gebeurd.

We beginnen met wat de bevolking meemaakte dat was soms per straat verschillend en daarna wat we weten van de bevrijding door de Canadezen van de toenmalige gemeente Zutphen.

Over die bevrijding  vertelde een hoge Canadeese officier B.D. mij, eind jaren zeventig tijdens een bezoek van veteranen, dat de stad bevrijd werd door drie verschillende regimenten en een groot aantal ondersteuningscompagnien.

Van uit het zuiden en oosten wordt onze stad aangevallen door The Stormont Dundas and Glengarry Highlanders (Glens), The North Novan Scottia Highlanders (Novas)en Le Régiment de la Chaudière.

Wij zullen de Nova’s, Glens en la Chaudière zoveel mogelijk volgen bij hun gevechten in en om Zutphen.

De verschillende bronnen spreken elkaar soms wat tijd en plaats betreft wat tegen. Omdat de juiste toedracht niet te achterhalen is wordt de officiële versie weergegeven.

Onder de huidige omstandigheden zal er van herdenken en feesten niets terecht komen. Misschien is het zinvol alles te verplaatsen naar het week-end van 31 augustus. Het is de verjaardag van Koningin Wilhelmina die een bindende rol heeft gespeeld in die periode. Denk aan het omhakken van de Wilhelminaboom in Zutphen en de gevolgen mede door de aanhankelijkheids betuigingen van de bevolking.

Zondag 1 april. ( eerste paasdag)

Terwijl het naderen van de bevrijders al hoorbaar is zijn de Duitsers nog heer en meester in de stad. Als de Duitse officieren in hotel de Hollandsche Tuin aan het dineren zijn wordt het verkeer op de Groenmarkt voor enige uren verboden.

De bevolking krijgt die dag van de centrale keuken aardappelpuree met ragoût.

Die avond mag na 19.00 uur niemand meer de straat op.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *