011- Op weg naar de Bevrijding 1945

Woensdag 4 april.

Een Duits officier dreigt twee mensen te zullen doodschieten als een dood paard, dat al vier dagen in de Deventerstraat ligt, niet voor 17.00 uur is weggehaald. De directeur van het slachthuis belooft ervoor te zorgen.

Een bewoner van de Nieuwstad ziet dat Duitsers het leegstaande huis op no. 71 binnengaan. Daar nestelen zij zich ondermeer in de kelder. Kisten vol munitie worden naar binnen gebracht. De militairen zetten daar de bloemetjes goed buiten. Zij spelen piano en eten en drinken er goed van.

Aan de overkant bij de kazerne zit de wacht op de grond. Hij is stom dronken. Korte tijd later krijgt hij bezoek van een jonge, nuchtere meerdere die hem toeschreeuwt: “du Mensch, du bist ja wahnsinnig.” Er blijken veel jonge soldaten, parachutisten, te zijn aangekomen. Deze zijn goed bewapend, beter dan de soldaten die de laatste tijd in de kazerne gelegerd waren.

In de Groensteeg is een landbouwer met Pasen naar Steenderen gegaan. Hij kan vanwege de oorlogstoestand niet meer terug. Zijn vee heeft daardoor al enige dagen geen voer meer gehad. Andere stadsboeren nemen de dieren tijdelijk bij zich op stal.

Vanuit het Warnsveldsewegkwartier is duidelijk te zien dat de molen van Leesten en enkele boerderijen in de brand staan. De granaten van de bevrijders slaan in de buurt van de Buitensingel in. Duitse soldaten vertellen een nieuwtje namelijk dat de “vijandelijke troepen” geen Engelsen zijn, zoals gedacht wordt, maar Canadezen.

 Op de markt worden enkele huizen ontruimd voor de vestiging van mitrailleurnesten.

Dat het langzaam maar zeker menens wordt blijkt ook uit het afsluiten van de toegangswegen. De ruimten tussen de grote betonnen blokken worden dicht gemaakt met klaarstaande tramwagons die op hun beurt weer volgepakt zijn met stenen. Ook met het opblazen van de bruggen wordt begonnen. De Julianabrug, de brug over het Twentekanaal en de Deventerwegbrug worden opgeblazen. Bij deze laatste lukt het niet in één keer. Voor de eerste keer wordt 6000 kg. en bij de tweede keer 1000 kg. springstof gebruikt.

De omgeving loopt door deze explosies een flinke schade op. Dat geldt ook voor het ziekenhuis. Gelukkig zijn de nog aanwezige patiënten ondergebracht in de kelders.

Tegen de avond slaan twee granaten in aan de Wambuisstraat. Daarbij komen twee personen om het leven.

Ondanks dit alles zijn er op deze dag in Zutphen nog twee huwelijken voltrokken.

Nova’s.

Vanuit Baak trekt een deel van deze bevrijders in de richting van de dijk. Zij komen daarbij onder hevig mortiervuur te liggen en worden herhaaldelijk vanuit hinderlagen beschoten.

Later op de dag worden ze via Wichmond en Hackfort naar de omgeving van de Boggelaar gebracht. Dit wordt hun uitgangspositie voor de aanval op Warnsveld en Zutphen.

Een deel komt in actie langs de weg Vorden/Zutphen, de anderen gaan aanvallen via de wat verderop gelegen weg Lochem/Zutphen.

De eerste staan omstreeks 23.00 uur in de buurt van de Warnsveldse begraafplaats en nemen daar 18 jonge, fanatieke Duitse soldaten krijgsgevangen. Hun collega’s opereren omstreeks dat tijdstip in de buurt van de Bruninkweerd.

Glens.

In de loop van de nacht   worden twee rifle companies van de Glens met vrachtwagens en andere voertuigen van Vierakker naar een plaats in de buurt van Leesten gebracht. Om 3.20 uur krijgt één onderdeel de opdracht aan te vallen in de richting Leesten. De tegenstand is zo hevig dat gewacht moet worden op carriers met extra zware machinegeweren (kaliber 50) en tanks. Omstreeks 8.00 uur vallen ze weer aan maar kunnen er nog niet door komen. Een uur later wordt gemeld dat er drie gewonden zijn en wordt de hulp ingeroepen van scherpschutters van een ondersteuningscompagnie en tanks. Dit maal lukt het een mitrailleurnest uit te schakelen.

Verkenners melden dat er in de buurt nog een 88 mm geschut staat. Na de middag ziet een patrouille kans door te dringen tot in de buurt van de Leestense molen.

Aan het eind van de middag krijgt men weer te maken met zware tegenstand. Er worden negen krijgsgevangenen gemaakt die tijdens hun verhoren verklaren dat zij pas acht dagen geleden hier vanuit Duitsland zijn aangekomen.

De vijand blijkt zich goed te hebben verschanst en de artillerie moet er aan te pas komen om diverse mitrailleurnesten uit te schakelen.

Het andere deel verplaatst zich in de richting van de Leestense school en komt daar tegen 14.30 aan. Ook zij hebben last van hevig mortier- en machinegeweervuur en ook zij vragen om assistentie van tanks. Om het verzet te breken worden omstreeks 17.00 uur gemeld dat de gevraagde “crocodilles”, vlammenwerpers op het chassis van een tank, onder weg zijn. Deze dag worden er 51 krijgsgevangenen gemaakt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *