Oprit IJsselbrug Hoven met z.g. 'asperges' afgesloten. Foto Stedelijke Musea Zutphen.

Militaire maatregelen.

Op 7 mei 1940 worden de verloven weer ingetrokken, de kazematten bezet en de springladingen onder de bruggen aangebracht en de IJsselbrug gesloten verklaard van zonsondergang tot 6.30 uur. In Zutphen is het 1-35 regiment infanterie en een bataljon van het grensbataljon gelegerd. Het is een doorn in het oog van de militairen dat het verzoek van de Territoriaal bevelhebber om in het grensgebied de staat van beleg af te kondigen niet gehonoreerd wordt. Zo kunnen Duitse militairen ongehinderd de Nederlandse stellingen in kaart brengen en kunnen Duitse sympathisanten ongehinderd ‘orders gaan halen’.

Oprit IJsselbrug Hoven met z.g. 'asperges' afgesloten. Foto Stedelijke Musea Zutphen.Naast de militairen zijn er ook vrijwilligers in militaire uniformen paraat. Het is luchtwachtdienst die in Zutphen vanaf het dak van Reesink en vanuit een post bij de steenoven aan de Vliegendijk vliegbewegingen van Duitse toestellen per telefoon doorgeven aan de centrale post in Utrecht.

Op 9 mei krijgt de Duitse bevelhebber van de 227e infanterie divisie tijdens een papieren oefening op een kasteel in het Münsterland het bericht door dat de aanval op Nederland op 10 mei zal zijn. Op het allerlaatste moment wordt er nog een verandering in de sterkte doorgevoerd. De oefening wordt afgebroken en de staf gaat naar het uitgangspunt Emmerik. Vandaar wordt in de nacht van 10 mei de aanval op de Achterhoek ingezet.

Tevens wordt een gepantserde trein voorafgegaan door een Pantserwagen op de rails vanuit Borken via Winterswijk naar Zutphen gestuurd. Omdat de spoorlijn van de regering niet ondermijnd en opgeblazen mag worden kan deze vrijwel ongehinderd doorrijden. De Zutphense IJsselbruggen zijn dan al opgeblazen. De pantserwagen wordt vlak voor de brug door een kanonschot geraakt. De militairen bezetten het emplacement en het station.

Langs de hele grens zijn zenders opgesteld die bij overschrijding een boodschap uitzenden. Degene die een speciale ontvanger hebben kunnen deze berichten horen. Om 3.58 uur meldt de zender Fak Fak in Zevenaar: Hier zender Fak Fak, storm uit het oosten” een teken dat daar de grens overschreden is. De oorlog is begonnen.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *