Oude Meisjesvakschool in Zutphen wordt geen monumentaal pand, sloop blijft een optie

gemeente Warnsveld
gemeente Gorssel

Deze gevelstenen zijn ingemetseld aan de voorzijde van het pand en het zijn de stadswapens van het Arrondisement Zutphen.
gemeente Brummen

Ondanks groot verzet tegen de mogelijke sloop van de voormalige Meisjesvakschool in Zutphen wijzen burgemeester en wethouders de voormalige school niet aan als een monumentaal pand. Sloop van het gebouw uit de jaren ‘20 blijft daardoor een optie. ,,Nieuwe plannen moeten het stadsgezicht juist versterken.’’ 

De sloopkogel door de kenmerkende boogramen van de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein. Burgemeester en wethouders (B&W) van Zutphen sluiten het niet uit. Nationale monumentenorganisaties en de meerderheid van de gemeenteraad verzochten het pand te behouden. De monumentenorganisaties Het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Heemschut riepen Zutphen zelfs op het voormalig schoolgebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument. Geen optie, stelt B&W.

Appartementen

Wethouder Annelies de Jonge laat weten behoud van het schoolgebouw niet af te gaan dwingen bij vastgoedondernemer Willem Goudkuil. De Apeldoorner kocht het voormalig ROC-gebouw tegenover de Vispoorthaven ruim drie jaar geleden voor 560.000 euro van het Rijksvastgoedbedrijf. Een prikkie ten opzichte van de oorspronkelijke vraagprijs van 1.750.000 euro. Met de gemeente Zutphen kwam hij overeen dat er appartementen op het terrein mogen komen. Herbestemming is het huidige gebouw is volgens de ondernemer onmogelijk. Zowel vanwege de indeling van het pand als eisen die tegenwoordig gesteld worden voor duurzaamheid.

Volgens de wethouder heeft Goudkuil voor de koop van het pand de mogelijkheden verkend om er appartementen te bouwen. Het perceel heeft hij gekocht zonder monumentenstatus van het oude pand, met de karakteristieke boogramen. Wel wist hij volgens De Jonge dat het perceel in een beschermd stadsgezicht ligt en dat het gevelbeeld beeldbepalend is.

Schoolhistorie

Om die reden heeft Zutphen een pakket voorwaarden opgesteld om de nieuwe woonlocatie aan te laten sluiten bij de omgeving. Nieuwbouw moet onder meer verwijzen naar de schoolhistorie van de plek en aansluiten bij de gebouwen in de omgeving, zoals de rechtbank.

Een zogenaamd kwaliteitsteam beoordeeld toekomstige plannen van de vastgoedondernemer. In dat team zitten vertegenwoordigers van de ondernemer, buurtbewoners en het Gelders Genootschap. Die laatste organisatie bewaakt de schoonheid van stad en platteland in Gelderland. Ook de welstandscommissie – die burgemeester en wethouders adviseert over bouwplannen – zit aan tafel.

Park

Het huidige aanzicht van de stad is de kwalitatieve ondergrens, stelt De Jonge. Een nieuw ontwerp moet dit beeld op z’n minst evenaren. ,,Het is daar op dit moment vooral een verkeersader geworden’’, zegt De Jonge. Daarnaast moet de omgeving weer meer bij elkaar aansluiten. ,,Aan de ene kant zit de Vispoortgracht, aan de andere kant de haven en daartussen staan stenen. Dat is zonde.’’

Het gebied moet uiteindelijk weer de uitstraling van een park krijgen. Daar moeten ook nieuwe gemeenteparkeerplaatsen aan meehelpen. Zutphen heeft 750.000 euro uitgetrokken om de parkeerplaatsen bij de gymzalen van het pand aan te kopen, in de toekomst het ‘s-Gravenhof vrij te maken en de dan aangekochte nieuwe parkeerplaats bij de voormalige Meisjesvakschool opnieuw in te richten. ,,Daar komen dan niet alleen maar stenen. Het wordt groen parkeren, parkeren tussen het groen.’’

Bron: De Stentor

Vergelijkbare berichten