Bovenop de Bourgonjetoren staat een theekoepeltje. Deze toren stond ooit in de ‘achtertuin’ van Huis ’t Waliën. Dit grote stadspaleis werd bewoond door de familie van Heeckeren. In de Tweede Wereldoorlog is het als kazerne in gebruik geweest echter in de laatste oorlogsdagen hebben de Duitsers de kazerne opgeblazen.
Het huis werd vernietigd, het theekoepeltje werd beschadigd, maar de Bourgonjetoren heeft het 20e-eeuwse geweld moeiteloos doorstaan.
De theekoepel is naar ds. Martinet vernoemd omdat hij daar zijn ‘Catechismus der Natuur’ heeft geschreven. Sindsdien wordt het de ‘Martinetkoepel’ genoemd.
Het theekoepeltje (de toren had toen al lang geen militaire functie meer) werd door Baron van Heeckeren aan Martinet ter beschikking gesteld. Martinet was van 1775 tot 1795 predikant in de Walburgiskerk.
Martinet
Johannes Florentius (Jan Floris) Martinet werd op 12 juli 1729 in Deurne geboren. Hij was natuurkundige historicus, schrijver, pedagoog, theoloog Hij vertegenwoordigde bij uitstek de Verlichting van de gemiddelde Nederlandse burger in die tijd. Die burger wilde begrijpen waarom de wereld in elkaar zit zoals hij in elkaar zit en tegelijkertijd in God blijven geloven.
Martinet was daarvoor de aangewezen persoon. Hij had natuurkunde en theologie gestudeerd zijn werk als dominee was hierin een pré. Zijn bewondering voor de wereld was tegelijkertijd bewondering voor de almacht van God die een ideaal masterplan had weten te ontwerpen.
Cathechismus
Vanuit dat standpunt gezien schreef Martinet zijn ‘Catechismus der Natuur’, een boek dat in vele talen werd vertaald en lang als schoolboek werd gebruikt. Hij gebruikte de dialoog: het populairste middel in de achttiende eeuw om kennis over te brengen. Door middel van vragen en antwoorden tussen een leerling en een meester slaagde Martinet erin om de lezer in gewone spreektaal een reusachtige hoeveelheid wetenschappelijke informatie aan te reiken. Toeval bestaat niet en een louter wetenschappelijke verklaring al helemaal niet. Overal zit de hand van God achter.