Maria wie?

Gespot: Maria wie?

Op reis kwam ik haar tegen in de bladgoudstad Schwabach: Maria. Ze was prachtig uit lindehout gesneden en verguld door een beroemde kunstenaar tussen 1502-1508. Naast haar stond Christus op het hoofdaltaar van de Stadtkirche St.- Martin. Samen vormden ze de centrale voorstelling van het altaar: de kroning van Maria. Adembenemend mooi om te zien. De glanzende opgestane Heer met in zijn rechterhand de kruisstaf en in zijn linkerhand een kroon, die hij boven het hoofd van Maria houdt. Maar wat kun je daar verder als geheide protestant mee?

We hebben in de Walburgis een verwante afbeelding op de noordelijke vieringpijler. Daar  is het de bovenste van twee erg versleten schilderingen. Hebt u er ooit serieus naar gekeken? Hebt u gezien hoe Maria naast de opgestane Christus op de bank zit en door hem gezegend wordt? Weet u wat dat wil zeggen? In Schwabach kreeg ik uitleg vanuit de katholieke traditie. Daarbij bleek het om veel meer te gaan dan over ‘De 7 vreugden van Maria’ of het Rozenkransgebed. Voor de kern van de betekenis moest ik mijn bijbeltje pakken.

Maria blijkt hier niet als moeder te zitten naast de opgestane Heer, maar als de Apocalyptische vrouw uit Openbaring 12, als symbool van de Kerk. Ze zit hier naast hem als voorbeeld voor iedere gelovige, omdat ze de eerste was, die in Jezus geloofde en haar leven afstemde op wat God van haar wilde. In Schwabach slaat men daarbij de Bijbel open bij 2 Timotheus 4: 7-8 en leest men wat de apostel Paulus aan het einde van zijn leven schrijft: “ Ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop volbracht, het geloof behouden. Voor het overige ligt voor mij klaar de krans/[kroon] der gerechtigheid, welke mij de Heer op die dag zal geven, de rechtvaardige Rechter, niet alleen mij, maar ook voor allen, die zijn verschijning hebben liefgehad”.

Ik kijk nu toch anders naar onze versleten Walburgis-schildering.

 

Literatuur:

  • dr. J.J.M. Timmers Christelijke symboliek en iconografie, Weesp 1978, nrs. 66 en 18.
  • Bauer, J. Seidling 500 Jahre Stadtkirche St Johannes und St. Martin, Schwabach 1995

Zie verder op internet: Schwabacher Altar, Meister des Schwabacher Altares, etc.

 

Aartje Bos-Oskam

Zutphen, 11-07-2018

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *