Manus het beeld dat tot verbeelding leidde

Op deze plek, middenop het voormalige Stationsplein, stond het beeld van Manus dat lange tijd het gezicht van Zutphen bepaalde

.Nou ja, gezicht … Het waren eigenlijk zijn billen die je zag als je uit het station kwam. Manus, een Atlas-figuur met fontein op de schouders, was in 1890 door de Zutphense bevolking kadogedaan aan de jubilerende burgemeester Coenen.

Maar niet iedereen was er blij mee. In de lokale krant sprak men schande van zijn ‘gansche naaktheid’ en bij gemeentebesluit werd zijn achterste dan maar met struiken bedekt. Als die worden omgehakt, begint de discussie opnieuw.

Totdat Manus bij het bombardement een voltreffer krijgt en in scherven ligt. Dat Zutphen Manus toch niet kon missen blijkt uit een ludiek initiatief in 1948, als Buurtcomité Spitaalstraat onder grote belangstelling en de vrolijke klanken van Stafmuziekkorps Stroodorp een nieuwe Manus onthult: van karton!

Pas in 1974 keert Manus echt terug in de stad. Beeldhouwer Joop te Riele maakt een moderne, stenen uitvoering. Die is tegenwoordig te bezichtigen op de Paardenwal.

Tekst: Bron https://mijngelderland.nl/inhoud/routes/verloren-stad-zutphen/manus

Vergelijkbare berichten