Lakenlood

Zutphen krijgt 600 jaar oud lakenlood

vr 29 mei 2020, 16:15 

Amateur-archeoloog vindt Amsterdams textielkeurmerk op IJsselstrand

ZUTPHEN – Zutphen is een 600 jaar oud voorwerp rijker: een lakenlood. Het werd onlangs op het strand langs de IJssel gevonden door een amateur-archeoloog, die het meteen schonk aan de gemeente. Het keurmerk werd direct schoongemaakt en geconserveerd en is vanaf 1 juni te bezichtigen in het Stedelijk Museum.

Uit onderzoek bleek dat het een keurlood is van laken (textiel) van de stad Amsterdam. Dit soort loodjes werd aan dure stoffen bevestigd als een teken van kwaliteit, waar de betreffende stad garant voor stond. Handelaren waren er op die manier zeker van dat ze geen slechte kwaliteit laken kochten. Het 3,8 mm grote ronde lood dateert uit ca. 1400 en toont een koggeschip. Dit handelsschip werd in de middeleeuwen lange tijd als symbool gebruikt op de stadszegels van Amsterdam, naast de bekende drie andreaskruisen. Die staan ook op de keerzijde van het Zutphense lood.

Handelsrelaties
De vondst duidt op vroege handelsrelaties tussen Zutphen en Amsterdam, waarbij kostbaar textiel werd verhandeld. Zutphen zelf had in de 14de en 15de eeuw wel een bescheiden lakenindustrie maar importeerde dit textiel vooral uit diverse andere steden. Er worden regelmatig lakenloden in Zutphen gevonden maar dit exemplaar is bijzonder. Het is niet alleen erg oud, maar vooral erg mooi en goed bewaard gebleven. De afbeelding van het koggeschip is echt ‘een plaatje’.
Wethouder Matthijs ten Broeke zag de vondst via een online videoverbinding en was meteen enthousiast: “Echt een prachtige voorwerp. Mooi dat we het in onze gemeentelijke collectie kunnen bewaren. Dankzij de vinder die het aan ons heeft gegeven, kunnen nu veel meer mensen genieten van deze kleine schat uit de bodem. ’Het bijzondere stukje geschiedenis zal eerst te zien zijn in de vitrine van het Zutphense kwadrant van het Stedelijk Museum en zal na afloop van de expositie worden bewaard in het gemeentelijk depot van bodemvondsten.
Het Stedelijk Museum is vanaf 1 juni weer open. Maar belangstellenden voor het lakenlood zullen geduld moeten hebben, want alle musea kunnen voorlopig alleen bezocht worden met vooraf gekochte tickets. Meer info hierover staat op de desbetreffende websites.

Bron: ContactZutphen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *