Kreynckstraat, Barlhesekwartier

De Kreynckstraat met Kreynckshoek aan de Berkel – de straat van het Broederenkerplein naar de Barlhese, is genoemd naar de grootste en langdurigste Zutphense schepenfamilie, die daar zeker al vanaf 1350 woonde en in 1396 [Kreynckshoek] weer werd genoemd en die in de hele Barlhese buurt nog diverse panden bezat.

 

[Enige panden aan de Groenmarkt, twee in de Heukestraat, twee in de Spiegelstraat en op het Broederenkerkplein.

Drie Kraaien

Ze hadden drie kraaien in hun wapen, maar toen een Johan Kreynck terugkwam van een bedevaart naar Jerusalem werd één kraai vervangen door een kruisje. Er zijn minstens twee Kreyncks naar Jerusalem geweest. De tweede, Jacob uit de Lely [nu Jamin] op de Markt, schreef een gedetailleerd reisverslag.
De naam zal oorspronkelijk Kraai-inck zijn geweest. Ze waren wijnhandelaren maar staken hun geld ook in de Gelderse ontginningen van de grote Veluwse polders bij Nybroeck en Terwolde tussen Voorst en Hattem. De eerste Kreynck is als raet bekend uit 1312 en de zevenentwintigste als schepen en burgemeester van 1642 tot 1691.

Bombardement

Een zijstraatje van de Kreynckstraat naar de Rozengracht, vroeger Molengracht, was de Apenstert. De straat is bij mislukte luchtaanval op de IJsselbrug van 14 oktober 1944 weggebombardeerd en niet meer ingericht.

Vergelijkbare berichten