Het Huis wordt zo genoemd in 1628. De naam verwijst waarschijnlijk naar de in 1620 naar de Republiek gevluchte (verbannen) protestantse Koning Frederik V van Bohemen. Hij wordt ook de Winterkoning genoemd.

Het imposante hoekpand op de kruising van de Waterstraat, Groenmarkt en Marspoortstraat is rijkelijk voorzien van Engelenbeelden, guirlandes en lauwerkransen staat zeer trots te pronken.

Locatie: Hoek Marspoortstraat / Waterstraat

Logeerde hier de verjaagde protestantse koning Frederik V van Bohemen,
op weg naar Den Haag of deed hij Zutphen aan op zijn zoektocht naar een goede bouwplaats voor zijn beoogde paleis? Het Koningshys verrees in 1630 in Rhenen.

Overigens: er is vast meer bekend over de voorgangers van dit gebouw want het is binnen de Marspoort en de naamgeving is sedert 1628.

Frederik V was paltsgraaf en keurvorst van de Palts,

een vorstendom in het huidige Duitsland. In 1619 werd hij tevens koning van Bohemen. In 1620 werd hij echter verdreven en moest hij uitwijken naar de Republiek der Nederlanden. Zijn bijnaam, een spotnaam, kreeg hij omdat hij slechts één winter koning was.

“De Winterkoning en -koningin Frederik van de Palts en Elizabeth Stuart waren als vluchtelingen alles kwijtgeraakt. Ze hadden geen land meer, geen prachtig paleis meer en vooral …… geen geld meer! Hun geldkist was helemaal leeg.

Thuis in Bohemen leefden zij in pracht en praal, en vooral Elisabeth was niet van plan om dat op te geven. Hoewel ze geen rooie cent hadden, gaf het echtpaar in Den Haag geld uit als water. Ze hadden torenhoge schulden!

Vlak voor haar dood bleek dat Elisabeth enorme bedragen moest betalen aan de bakker, de slager, de kleermaker en nog 161 andere winkeliers. In totaal moest ze 935.000 gulden terugbetalen. Nu zou dat 17 miljoen euro zijn!!!

Gelukkig sprongen de Staten van Holland bij, omdat ze de protestantse aanhangers van het vorstenpaar niet wilden kwijtraken in hun strijd tegen Spanje. De hele schuld werd afgelost.”

 

Bronnen: Historiek & In Haagse tijden

Vergelijkbare berichten