KER-WB-brand-04

Klokken luiden

In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschadigd door geweld.  Tijdens herstelwerkzaamheden werd de toren door brand getroffen. De spits brandde af, evenals de houten gebinten in de toren, en de historische klokken vielen te pletter. De klokkenstoel heeft tegenwoordig een betonnen vloer. Daar hangen de vier grote klokken boven die zijn vernoemd naar onze vier prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina.

Op de negenhonderdste verjaardag van de kerk zijn er twee nieuwe klokken bijgekomen. Deze klokken zijn een geschenk van bewoners en bedrijven van de stad Zutphen en completeren het klokkengebeier dat over de stad galmt als ze worden geluid. De nieuwe klokken zijn vernoemd naar Walburga en Maria. Het klokkenluidersgilde klimt elke zaterdagavond om zes uur naar boven om daar de klokken te luiden. Zo wordt de zondag ingeluid. Iedereen, die om kwart voor zes zin heeft om de 100 treden omhoog te klimmen mag mee. Helpen om op advies van de ‘luidmeester’ de touwen die de klokken bedienen op maat aan te spannen. Een zwaar maar mooi karwei dat resulteert in een bijzondere historische klank die de klokken over de stad laten uitwaaieren.

 

Onderstaand een serie foto’s ter beschikking gesteld door Jos Böhmer en een paar gemaakt tijdens het plaatsen van Walburga en Maria.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *