Jan Baggen

Jan Baggen
Mijn naam is Jan Baggen, ik volgde de opleiding Grafsch ontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Voor uitgeverij Bohn, Scheltema & Holkema en Van Loghem Slaterus, heb ik diverse ontwerpen voor omslagen en binnenwerken van boeken en tijdschriften gemaakt.
Werkzame leven

Voor de Kluwer kranten (later Wegener) maakte ik 15 jaar lang een wekelijkse rubriek met tekeningen en een verhaaltje over wat er zoal te zien is in het verspreidingsgebied (van Zwolle tot Nijmegen en van Amerongen tot Winterswijk).
Voor uitgeverij Broekhuis tekende en schreef ik wandel- fietsboekjes. Aan de hand van de routes wordt de geschiedenis van de grote Twentse Landgoederen behandeld. Mijn favoriete materiaal is de rietpen. Het riet wordt zelf geselecteerd in de natuur, blijft een paar maanden liggen om te “verhouten” en wordt dan tot een pen gesneden. De spontane losse techniek van de rietpen leent zich bij uitstek voor het werken buiten.

Tekenen is niet voor niets de “moeder van de beeldende kunst”.als tekenaar, schilder, illustrator en streekpublicist. Ik schilder en teken veel buiten “en Plein air”, voornamelijk in de directe omgeving. Ook teken ik regelmatig mensen naar “levend model” waarbij het dan vooral om de lichaamsexpressie gaat, minder om het portret.
Voor de Wegener kranten schreef en illustreerde ik jarenlang een rubriek met allerlei wetenswaardigheden over de streek. Ook schreef en illustreerde ik een reeks wandel en fietsboekjes met als onderwerp Twentse landgoederen en hun historie.

Nieuw boek De IJssel

In april 2013 is zijn boek De IJssel, beeld van een rivier uitgekomen. De 100 pagina’s tellende uitgave bevat fraaie schilderijen en tekeningen van de Zutphense kunstschilder Jan Baggen. Jan heeft jarenlang voor de Wegener dagbladen (waaronder het Zutphense Dagblad) door de regio gereisd, waarbij hij op locatie tekeningen maakte en zijn persoonlijke indrukken beschreef. Dat materiaal, in combinatie met de schilderijen van de IJssel die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt, is opgenomen in dit boekwerk.

Exposities:

Oude Kerk Amsterdam, Westfriese Munt Enkhuizen, Westfries Museum Hoorn, Slot
Zeist, kasteel Doorwerth Oosterbeek, Stedelijk Museum Zutphen, Hanzehof
Zutphen, Galerie Vorm en Beeld Zutphen, Galerie Eekmars Vaassen, Galerie
Naumer Warnsveld Middendorpshuis Den Ham, architectenbureau Wolbert Hengelo,
Kluwer Deventer, Krönnen Hellendoorn, Huis te Eerbeek, diverse restaurants,
bibliotheken bedrijven en instellingen. De reizende expositie “Wilde
zwanenrivier” ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van
Vogelbescherming Nederland in het jaar 2000.
Publikaties:

Beeld van streek, Beeld van een wandeling, Beeld van een kerk, Buitenbeeld,  Levend water, Twickel langs lanen en paden, Almelo zeven wandelingen door stad en ambt, Weldam wandelen en fietsen over het landgoed, , ’t Stift Weerselo/Herinckhave, Singraven de geschiedenis getekend, en illlustraties
in Staring’s gedichten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *