Alwin Kok

alwin3De schilderijen van Alwin Kok zijn als het ware een confrontatie tussen het concrete en de Illusie. Hij daagt je als het ware uit om het vervreemde effect boven water te krijgen en te zien. Men wordt nieuwsgierig om te weten hoe Alwin aan een onderwerp en compositie komt. Hierdoor is het voor de liefhebber van deze stijl een plezier om emotie en magisch element te voelen die in deze schilderijen verborgen zijn. Een schilderij van Alwin Kok kenmerkt zich door twee richtingen: een realistische en een vervreemde magische onwerkelijke voorstelling. Als eerste zijn het de menselijke figuren die vaak aanwezig zijn in een bijna tijdloze vreemde of onwerkelijke omgeving met op de achtergrond een silhouet van stad of een rivierlandschap.

Lees meer: Alwin Kok

Ami Bernard Zillweger

ZILLW-07

Ami Bernard Zillweger werd geboren in Fribourg, in het Franssprekende deel van Zwitserland.

Zijn kunstopleiding kreeg hij aan de Ecole des Beaux Arts in Vevey, in de omgeving van Genève. Na diverse studiereizen in Frankrijk, Italië en Spanje vestigde hij zich in 1971 in Zutphen.

Zijn vorige tentoonstelling in Museum Henriette Polak toonde aan dat Ami Bernard Zillweger een veelzijdig kunstenaar is; de expositie omvatte een groot aantal technieken zoals conté-en pasteltekeningen, litho’s aquarellen en schilderijen.

Tijdens deze periode in Zutphen ontstond een heel eigen handschrift. De kunstenaar schreef hierover; ‘Tien jaar later ben ik de wederhelft van mijn werk; hun belichaming. Ze zijn talrijk en bewandelen wegen voor zichzelf en voor mij. Wij dragen elkaars naam, want wij zijn vruchten van één boom.’

Lees meer: Ami Bernard Zillweger

Jan Wiegers

Mijn naam is Jan Wiegers (Apeldoorn, 29-01-1954)


We schilderden, tekenden vroeger veel in het gezin: mijn vader had als een soort Boer Kip de hele schuur volhangen met schilderijtjes; mijn broer en zus schilderen ook.
Op de Pedagogische Academie deed ik dan ook uiteraard de specialisatie tekenen. Ik heb daarnaast geen specifieke opleiding gehad en ben dus autodidact.

Ik was tot 2016 in het basisonderwijs in Zutphen werkzaam in diverse klassen en functies.
Sinds 1994 ben ik leider en inspirator van Schildergroep Waarachtig met gemiddeld 14 leden. Het doorgeven van kennis zit mij blijkbaar in het bloed.

Dat uit zich ook in mijn andere hobby: monumenten- en stadsgids in onze mooie Zutphen.
Sinds 2016 maak ik deel uit van plein-air schildergroep Pictura Gelria (zie ook picturagelria.nl ) en schilder ik (bijna) elke woensdag in de open lucht.

Lees meer: Jan Wiegers

Beb Kruese

Beb Kruese
Geboren in Ulft en tegenwoordig woonachtig in Apeldoorn. Oorspronkelijk opgeleid en werkzaam geweest als onderwijzer. In die periode heb ik diverse onderwijsakten behaald o.a. voor bevoegd leraar tekenen.


Hierna docent geweest op een interne school voor jongeren met gedragsproblemen. In die tijd heb ik ook pedagogiek gestudeerd en ben na enkele jaren directielid geworden van een pedagogisch instituut met een eigen school.
In 1990 een carriereswitch gemaakt en ben freelance kunstenaar geworden.
Met veel plezier was ik meer dan 25 jaar docent schilderen aan de Volksuniversiteiten van Nunspeet en Barneveld. Tevens ontwierp ik jarenlang wenskaarten voor Paperclip international.
In de zomermaanden organiseerde ik samen met mijn vrouw schildercursussen op diverse plaatsen in Frankrijk , bijvoorbeeld in de Cevennen , de Morvan en in de Auvergne.
De laatste paar jaren doe ik het wat rustiger aan en leg ik mij vooral toe op het vastleggen van dorps- en stadsgezichten overal in Gelderland dus zeker ook van Zutphen. Daarnaast werk ik nog regelmatig op aanvraag voor particulieren en bedrijven.

Lees meer: Beb Kruese

Kunstzinnige 'KijkopZutphen'

Dorine de Soet BerkelpoortAls we in Zutphen rondlopen zien we op vele plaatsen galeries met alle mogelijke vormen van kunstbeoefening. Ook blijkt Zutphen een aantrekkelijk woonklimaat te hebben voor beeldende kunstenaars. Onder hen zijn er meerdere die Zutphen met gebruik van verschillende technieken in beeld brengen.

Zo maakt om er maar een paar te benoemen, Wim van der Meij zeer verfijnde etsen, Alwin Kok ziet Zutphen door een "magisch realistische" bril. Steendrukken van Ami-Bernard Zillweger, en de koeienschilderijen van Dorine de Soet.
Aanschouw Zutphen gezien door de ogen van vele kunstenaars. U zult verrast staan van de vele historisch verrassende locaties en de manieren waarop deze in beeld worden gebracht. Maak kennis met een "Kijk op Zutphen" gezien door ogen van kunstenaars.

Cor Sobel

Cor Sobel was aquarellist, schilder en tekenaar.
Hij is geboren te Velsen in 1899 en overleden te Zutphen op 20 maart 1984 Door de benoeming van zijn vader als hoofd van de lagere school de Mettray kwam het gezin deze kant van het land op.
Cor genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en was actief in Groningen, Eefde (Lochem) en Zutphen. Hij vond zijn inspiratiebron in de natuur maar ook kijkjes in de historische binnenstad waren geliefd bij hem.
(meer over zijn biografie leest u in het boek'De Zutphense School'door Wouter Derksen, ISBN 90-5730-539-9)
Zijn werken zijn te zien na de "lees meer" knop.

Lees meer: Cor Sobel

Marij Aarntzen

Volgde haar opleiding van 1983 tot 1988 aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘AKI’ in Enschede en studeerde af in de richting schilderen en grafiek.
Sindsdien zijn etsen en schilderen met olieverf op doek haar meest gebruikte technieken.

Onder lees meer vindt u een collectie van de werken van Marij

Lees meer: Marij Aarntzen

Dorine de Soet

dorine de soet Dorine de Soet is geboren in 1957 in Zeist. In 1977 verhuisde ze naar Amsterdam voor het volgen van verschillende studies waaronder de Amsterdamse Akademie voor Beeldende Vorm-ing. En in 1989 verhuisde ze naar Voorst, bij Zutphen. Daar in de oude pastorie werden haar 2 kinderen geboren. Voorst ligt tussen Deventer en Zutphen in, de ene dag steekt ze de IJssel over naar Zutphen, de andere dag naar Deventer.

In Deventer werkt ze sinds 1996 in de galerie Bij Floors de berg op, aan de Walstraat in Deventer.

Lees meer: Dorine de Soet

Peter Kalkowsky

Sinds 1999 is Peter Kalkowsky werkzaam als zelfstandig kunstenaar en typograaf. In het atelier van de graficus staat sinds enkele jaren het drukken met draden in het middelpunt. Zo ontstaan er grafieken waarbij de lijn, kleur, structuur en transparantie met elkaar één verbinding aangaan; deze zijn met houtsnede, anders de favoriete techniek van Kalkowsky, alleen met moeite te bewerkstelligen.

Peter Kalkowsky (1967) beoefent verschillende technieken maar legt zich de laatste jaren vooral toe op een door hemzelf ontwikkelde techniek, de draaddruk. Draaddrukken ontstaan door draden te spannen in een raam, deze in te inkten en ze vervolgens als hoogdruk op papier af te drukken. Dit levert een patroon van lijnen op. Variaties zijn mogelijk door het gebruik van verschillende soorten draden (van wol tot glasvezel), door de meer of mindere fijnmazigheid van het patroon, door de richting van de gespannen draden, door het afdekken van delen van het raam en door het variëren van de inktopdracht. De techniek doet in eerste instantie denken aan de zeefdruk die immers ook met een raamwerk van draden werkt maar anders dan daar is het hier niet de ruimte tussen de draden die het beeld vormt maar zijn het de draden zelf.

Lees meer: Peter Kalkowsky

Fons Lansman

fons

Theo de Boone

Theo de Boone is geboren in 1950 te Diepenveen. Tekenen met pen of krijt en schilderen, bij voorkeur met olieverf, doet hij al een groot deel van zijn leven. Theo is voor het merendeel autodidact. Daarbij heeft hij lessen gevolgd aan de Volksuniversiteit en meerdere cursussen gevolgd in Frankrijk. Ook is hij al meer dan 20 jaar lid van de schilders-club Atelier 92 en tekengroep de Uitwijk te Zutphen. Theo is een colorist. Traditionele taferelen worden door zijn manier van kleurgebruik ongewoon en fascinerend. Zijn werk is geïnspireerd door schilders als Isaac Israëls, Breitner, van Dongen en Oepts. Wilt u meer over zijn werk weten dan kunt u telefonisch contact opnemen met 06 41 903 804 of mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Henk Bouwman

henk-bouwmanHenk Bouwman 29-05-1950 heeft zich het tekenen zelf aangeleerd na het traditionele onderwijs volgde hij een G.T. opleiding huisschilder in die tijd moest je een vak leren (tekenen en schilderen deed je maar in je eigen tijd). Op latere leeftijd haalde zijn basis en vakdiploma reclametekening wat hem in zijn verdere ontwikkeling zeer goed van pas kwam. Zijn latere ontdekking van het historische stadsgezicht bepaalde voor een groot deel zijn werk tot nu toe. Er gaat ook geen dag voorbij of hij verdiept zich weer in een oude gevel of steeg. In zijn tekeningen, of het nu gaat om gebouwen, portretten of objecten, toont Bouwman zich een romanticus. Hij vindt schoonheid in een onvolmaakte wereld. Hij heeft oog voor wonderlijke details, waardoor zijn werk herkenning en emotie oproept. Een gave die zelf iets van een wonder heeft, want Bouwman is visueel gehandicapt. Van kinds af aan is hij blind aan zijn linkeroog. Later raakte hij door trombose ook een deel van het zicht in zijn rechteroog kwijt. Gedreven door zijn drang tot expressie en zijn vermogen om zich met potlood en pen uit te drukken blijft hij doorgaan :

Lees meer: Henk Bouwman

Wim van der Meij

Wim van der Meij,

Hij werd in 1949 geboren in de bollenstreek en heeft tekenen al zijn hele leven lang als hobby. Echter na zijn eerste ets lessen in 1977 sloeg de hobby om in passie. Wim volgt avondstudies aan de Koninklijke Academie in Den Haag en raakt zo begeesterd dat hij in 1986 besluit zijn baan op te zeggen en als full-time kunstenaar aan de slag te gaan. In 1988 verhuist Wim naar Zutphen.

Als etser maakt Wim faam en hij creëert  dan ook een uitgebreid oeuvre. Vele plekken in het land heeft hij met de etsnaald vastgelegd. Hier vindt u een collectie van zijn Zutphense werken.

Lees meer: Wim van der Meij

Jan Baggen

Mijn naam is Jan Baggen, ik volgde de opleiding Grafsch ontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Voor uitgeverij Bohn, Scheltema & Holkema en Van Loghem Slaterus, heb ik diverse ontwerpen voor omslagen en binnenwerken van boeken en tijdschriften gemaakt. Voor de Kluwer kranten (later Wegener) maakte ik 15 jaar lang een wekelijkse rubriek met tekeningen en een verhaaltje over wat er zoal te zien is in het verspreidingsgebied (van Zwolle tot Nijmegen en van Amerongen tot Winterswijk). Voor uitgeverij Broekhuis tekende en schreef ik wandel- fietsboekjes.
Aan de hand van de routes wordt de geschiedenis van de grote Twentse Landgoederen behandeld. Mijn favoriete materiaal is de rietpen. Het riet wordt zelf geselecteerd in de natuur, blijft een paar maanden liggen om te "verhouten" en wordt dan tot een pen gesneden. De spontane losse techniek van de rietpen leent zich bij uitstek voor
het werken buiten.

Tekenen is niet voor niets de "moeder van de beeldende kunst".als tekenaar, schilder, illustrator en streekpublicist. Ik schilder en teken veel buiten "en Plein air", voornamelijk in de directe omgeving. Ook teken ik regelmatig mensen naar "levend model" waarbij het dan vooral om de lichaamsexpressie gaat, minder om het portret.
Voor de Wegener kranten schreef en illustreerde ik jarenlang een rubriek met allerlei wetenswaardigheden over de streek. Ook schreef en illustreerde ik een reeks wandel en fietsboekjes met als onderwerp Twentse landgoederen en hun historie.

 

Lees meer: Jan Baggen

Belegeringsprenten

Wie is online

We hebben 135 gasten en geen leden online