Hedendaagse 'Zutphen' schilders

_Kunstzinnig Zutphen

Dorine de Soet BerkelpoortAls we in Zutphen rondlopen zien we op vele plaatsen galeries met alle mogelijke vormen van kunstbeoefening. Zo ontstaat er een collectie van een "Kunstzinnige KijkopZutphen". Er blijkt Zutphen een aantrekkelijk woonklimaat te zijn voor beeldende kunstenaars. Onder hen zijn er meerdere die Zutphen met gebruik van verschillende technieken in beeld brengen.

Read more: _Kunstzinnig Zutphen

Alwin Kok

alwin3De schilderijen van Alwin Kok zijn als het ware een confrontatie tussen het concrete en de Illusie. Hij daagt je als het ware uit om het vervreemde effect boven water te krijgen en te zien. Men wordt nieuwsgierig om te weten hoe Alwin aan een onderwerp en compositie komt. Hierdoor is het voor de liefhebber van deze stijl een plezier om emotie en magisch element te voelen die in deze schilderijen verborgen zijn.

Read more: Alwin Kok

Ami Bernard Zillweger

ZILLW-07

Ami Bernard Zillweger werd geboren in Fribourg, in het Franssprekende deel van Zwitserland.

Zijn kunstopleiding kreeg hij aan de Ecole des Beaux Arts in Vevey, in de omgeving van Genève. Na diverse studiereizen in Frankrijk, Italië en Spanje vestigde hij zich in 1971 in Zutphen.

Read more: Ami Bernard Zillweger

Beb Kruese

Beb Kruese
Geboren in Ulft en tegenwoordig woonachtig in Apeldoorn. Oorspronkelijk opgeleid en werkzaam geweest als onderwijzer. In die periode heb ik diverse onderwijsakten behaald o.a. voor bevoegd leraar tekenen.Hierna docent geweest op een interne school voor jongeren met gedrags-problemen.

Read more: Beb Kruese

Cor Sobel

Cor Sobel was aquarellist, schilder en tekenaar.
Hij is geboren te Velsen in 1899 en overleden te Zutphen op 20 maart 1984 Door de benoeming van zijn vader als hoofd van de lagere school de Mettray kwam het gezin deze kant van het land op.
Cor genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en was actief in Groningen, Eefde (Lochem) en Zutphen. Hij vond zijn inspiratiebron in de natuur maar ook kijkjes in de historische binnenstad waren geliefd bij hem.
(meer over zijn biografie leest u in het boek'De Zutphense School'door Wouter Derksen, ISBN 90-5730-539-9) Zijn werken zijn te zien na de "lees meer" knop.

Read more: Cor Sobel

Dorine de Soet

dorine de soet Dorine de Soet is geboren in 1957 in Zeist. In 1977 verhuisde ze naar Amsterdam voor het volgen van verschillende studies waaronder de Amsterdamse Akademie voor Beeldende Vorming. En in 1989 verhuisde ze naar Voorst, bij Zutphen. Daar in de oude pastorie werden haar 2 kinderen geboren. Voorst ligt tussen Deventer en Zutphen in, de ene dag steekt ze de IJssel over naar Zutphen, de andere dag naar Deventer.

Read more: Dorine de Soet

Fons Lansman

Zutphense 'stadsschilder' 80 jaar jong
ZUTPHEN – In zijn boek over de Zutphense School karakteriseert kunstkenner Wouter Derksen de Zutphenees Fons Lansman als een 'kunstenaar om nader te ontdekken'. Als je met de schilder door zijn statige woning aan de Jacob Damsingel dwaalt valt dat niet moeilijk.

Read more: Fons Lansman

Henk Bouwman

henk-bouwman

Henk Bouwman 29-05-1950 heeft zich het tekenen zelf aangeleerd na het traditionele onderwijs volgde hij een G.T. opleiding huisschilder in die tijd moest je een vak leren (tekenen en schilderen deed je maar in je eigen tijd). Op latere leeftijd haalde zijn basis en vakdiploma reclametekening wat hem in zijn verdere ontwikkeling zeer goed van pas kwam. Zijn latere ontdekking van het historische stadsgezicht bepaalde voor een groot deel zijn werk tot nu toe.

Read more: Henk Bouwman

Jan Baggen

Mijn naam is Jan Baggen, ik volgde de opleiding Grafsch ontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Voor uitgeverij Bohn, Scheltema & Holkema en Van Loghem Slaterus, heb ik diverse ontwerpen voor omslagen en binnenwerken van boeken en tijdschriften gemaakt.

Read more: Jan Baggen

Jan Wiegers

Mijn naam is Jan Wiegers (Apeldoorn, 29-01-1954)
We schilderden, tekenden vroeger veel in het gezin: mijn vader had als een soort Boer Kip de hele schuur volhangen met schilderijtjes; mijn broer en zus schilderen ook.
Op de Pedagogische Academie deed ik dan ook uiteraard de specialisatie tekenen. Ik heb daarnaast geen specifieke opleiding gehad en ben dus autodidact.

Read more: Jan Wiegers

Marij Aarntzen

Volgde haar opleiding van 1983 tot 1988 aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘AKI’ in Enschede en studeerde af in de richting schilderen en grafiek.
Sindsdien zijn etsen en schilderen met olieverf op doek haar meest gebruikte technieken.

Zie hieronder har collectie werken.

Read more: Marij Aarntzen

Peter Kalkowsky

Sinds 1999 is Peter Kalkowsky werkzaam als zelfstandig kunstenaar en typograaf. In het atelier van de graficus staat sinds enkele jaren het drukken met draden in het middelpunt. Zo ontstaan er grafieken waarbij de lijn, kleur, structuur en transparantie met elkaar één verbinding aangaan; deze zijn met houtsnede, anders de favoriete techniek van Kalkowsky, alleen met moeite te bewerkstelligen.

Read more: Peter Kalkowsky

Theo de Boone

Theo de Boone is geboren in 1950 te Diepenveen. Tekenen met pen of krijt en schilderen, bij voorkeur met olieverf, doet hij al een groot deel van zijn leven. Theo is voor het merendeel autodidact. Daarbij heeft hij lessen gevolgd aan de Volksuniversiteit en meerdere cursussen gevolgd in Frankrijk. Ook is hij al meer dan 20 jaar lid van de schilders-club Atelier 92 en tekengroep de Uitwijk te Zutphen. Theo is een colorist.

Read more: Theo de Boone

Wim van der Meij

Wim van der Meij,

Hij werd in 1949 geboren in de bollenstreek en heeft tekenen al zijn hele leven lang als hobby. Echter na zijn eerste ets lessen in 1977 sloeg de hobby om in passie. Wim volgt avondstudies aan de Koninklijke Academie in Den Haag en raakt zo begeesterd dat hij in 1986 besluit zijn baan op te zeggen en als full-time kunstenaar aan de slag te gaan. In 1988 verhuist Wim naar Zutphen.

Read more: Wim van der Meij