Huis Gelre

Huis Gelre

Huis Gelre, ook wel Morgensterre genoemd is van oorsprong een grafelijk huis. Typisch voorbeeld van een gotisch Hanzehuis. Binnen kunt u zien dat de zware balklagen nog aanwezig zijn, en net als de kapconstructie nog uit de 14e eeuw stammen. Het huis heeft een trapgeven aan de achterzijde en is nog redelijk goed zichtbaar als u de Wijnhuistoren beklimt. Het huis was eigendom van de Hertogen van Gelre en tot 1425 was het een stadsherberg. Op de ansichtkaart heeft het pad nog een pothuis (bijna niet te zien, en was de speelgoedwinkel van de gezusters Wiegman.

 

..

Het pand is in de basis weinig veranderd sinds de verbouwing in 1340, zoals de enorme kapconstructie en topgevel aan de achterzijde. In de 17e eeuw is het huis in twee helften gesplitst en dat zou blijven tot de restauratie in de jaren 60 en begin 70 van de 20e eeuw.
Ook toen het pand in 1485 apotheek van Gijsbert van der Kamp werd, bleef het ‘Gelre’ heten.

De naam Talamini zit al sinds 1972 op de gevel. De Italiaanse familie streek in 1928 neer in Zutphen waar zij via omzwervingen uiteindelijk in het pand Gelre hun ijssallon voortzetten. Sinds 1999 is Bas Vegelin de eigenaar / ijsmaker met een groot team medewerkers.

Met respect voor de historie heeft hij het pand zo ingericht dat vele originele elementen zichtbaar zijn. Achter de toonbank waar ijs wordt verkocht zien we 13e eeuws metselwerk. De originele vensters bovenin (lange Hofstraat) zijn rechthoekig (rechte togen), een zwakke constructie. Dit werd echter bewust toegepast om de gevel naderhand te
laten pleisteren en beschilderen. Hierdoor werd getracht een uitstraling te bereiken die op natuursteen lijkt, een rijke uitstraling. Als je met boogjes, een sterkere constructie, werkt, verraad je
dat je met baksteen werkt. Deze opgepimpte versie zie je veel in de 14e eeuw. Later werd het schoonmetselwerk weer mode. Ook toen was de bouw aan mode onderhevig.

Het huis ernaast (Houtmarkt 46) heet ‘Cleyne Ghelre’ of ‘Klein Gelre’.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *