Heukestraat

De naam Heukestraat is net als Beukerstraat een verbastering. Oorspronkelijk Hadekinckstraat. Die naam is al bekend uit 1326. Zowel bij Empe als bij Lochem in de buurtschap Ampsen [1294] waren hoeven met de naam [Groot-en Klein] Hadekinck, een grafelijk leen. De eerste schout van Zutphen die met name bekend is heette Hatekinck scultetis [1207]. Hij was waarschijnlijk uit de familie Van Empe; zijn opvolgers waren Erembert van de familie; er volgde nog een Lubbert van Empe [1307].
De verbinding van de Markt naar de Heukestrat heette in de middeleeuwen Spekhuessteeg [1552] en Hoedenmakersstraatje [nu Schoenmakerstraatje]. Er is nog zo’n straatje, de Gasthuissteeg, geweest dat van de Markt recht tegenover de huidige Gasthuissteeg langs het archief uitkwam. Op de kaart van Van Deventer [1558] wordt het steegje al niet meer afgebeeld. Men had er al eerder boven de steeg gebouwd.
De Hadekinckstraat is vergelijkbaar met de Kolenstraat. Veel bewoners van de Markt hadden achter een schuur of een hof in de Hadekinckstraat, zelfs aan de oerkant tot aan de Spiegelstraat. De familie Kreynck bezat het [rechtse Chinese] pand aan de Markt op de hoek van de steeg tot en met het brede pand van verfhandel Wevers in de Spiegelstraat .
Op een hoek van de Hadekinckstraat woonde de eerste bekende Zutphense Van der Capellen [Gerloch, 1351]. Een voorganger Johan, niet aanwijsbaar bekend als Zutphenaar, had voordien al grote bedragen uitgeleend o.a. aan de bisschop van Utrecht. De familie kwam uit het Kleefse bij Wesel en leverde daar schepenen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *