Zutphense ‘stadsschilder’ 80 jaar jong
ZUTPHEN – In zijn boek over de Zutphense School karakteriseert kunstkenner Wouter Derksen de Zutphenees Fons Lansman als een ‘kunstenaar om nader te ontdekken’. Als je met de schilder door zijn statige woning aan de Jacob Damsingel dwaalt valt dat niet moeilijk.

Redactie 12-10-09, 07:00 Laatste update: 01-04-17, 03:58 Bron: destentor

Overal hangt of staat wel iets van de hand van de ‘oude Zutphense meester’ en dat is nog lang niet alles. Veel aquarellen en pastels van specifiek Zutphense plekjes zijn inmiddels verhuisd naar het Stedelijk Museum. Daar wordt, ter ere van zijn tachtigste verjaardag op 5 december, een tentoonstelling van zijn werk ingericht. Lansman, telg uit een oud Zutphens geslacht, volgde zijn vader op als eigenaar van een damesmodezaak op de hoek van de Groenmarkt en de Waterstraat.

Tekenen en schilderen was altijd al zijn echte passie. Lansman: “Als jongetje van vijf keek ik de kunst af van de standwerkers op de markt. Die maakten op de achterkant van sigarendoosjes prachtige tekeningen. Ik begon met kleurpotloden op de achterkant van stalenboeken te tekenen en vroeg voor mijn verjaardag tekenpapier en aquarelblokken. Op de Mulo had ik op mijn eindlijst één tien en dat was voor tekenen. Later volgde ik een cursus voor etaleur en ging ik naar de AKI in Enschede. Daar volgde ik verschillende cursussen, waaronder handtekenen, olieverf, aquarel, reclame- en modetekenen”.

Veel oude plekjes in de binnenstad heeft Lansman in olieverf, aquarel of pastel voor het nageslacht vastgelegd. In de oorlog weggebombardeerde panden schilderde hij vanuit zijn geheugen. “Vaak stond ik buiten in sneeuw en ijs te werken. Soms kon ik mijn penselen nauwelijks vasthouden. Bij het aquarelleren van de jachthaven zijn ze me zelfs een keer bevroren”, lacht hij.

In 1972 sloot hij zich aan bij de Zutphense kunstenaarsgroep Het Palet en daar maakt hij nog steeds deel van uit. Dit betekent dat hij wekelijks twee portretten maakt. Een avondje overslaan is er niet bij. Verder geeft hij al vanaf 1990 aquarelles bij het Gilde. “Ik ben begonnen met zeven leerlingen, maar dat groeit steeds aan. Ik heb er nu 12 en er kan echt niemand meer bij. Voor sommige mensen werkt dat als een therapie en daar beleef ik veel plezier aan. Ik vind tachtig geen grens en blijf ook daar gewoon mee doorgaan. Het is gewoon gezellig en je blijf onder de mensen” , stelt hij blijmoedig vast. 

16 april 2018 Overlijdt Fons Lansman na een creatief leven

Vergelijkbare berichten