dorine de soet

Dorine de Soet

dorine de soet Dorine de Soet is geboren in 1957 in Zeist. In 1977 verhuisde ze naar Amsterdam voor het volgen van verschillende studies waaronder de Amsterdamse Akademie voor Beeldende Vorming. En in 1989 verhuisde ze naar Voorst, bij Zutphen. Daar in de oude pastorie werden haar 2 kinderen geboren. Voorst ligt tussen Deventer en Zutphen in, de ene dag steekt ze de IJssel over naar Zutphen, de andere dag naar Deventer.

In Deventer werkt ze sinds 1996 in de galerie Bij Floors de berg op, aan de Walstraat in Deventer.

Sinds 2000 heeft ze haar eigen atelier en galerie in de Spittaalstraat in Zutphen. Als kind volgde zij de Zeister Vrije School, waar veel getekend en geschilderd werd. Ondertussen werkte ze vanaf haar 9e tot haar 19e bij een manege in Austerlitz, in de buurt van Zeist. Altijd in de weer met paarden, het verzorgen, rijden en lesgeven. Ook alle andere dieren hadden haar onverdeelde aandacht. Vanaf 1980 werkt ze full time als schilder, en koos ze voor het thema koeien.

Door je zo te verbinden met een thema, merk je dat zo’n thema een poort wordt, een poort waardoor je je eigen schilder- handschrift leert kennen, je materialen, en zo te komen bij de verinnerlijking.

Vandaaruit kan je weer uit gaan breiden. Zo kwamen naast koeien ook andere dieren aan de orde, boerderijdieren, huisdieren maar ook de rivier de IJssel, de steden Zutphen en Deventer, en de natuur om ons heen.

Ook heel boeiend is het om eerst te werken met collage materiaal, of op een andere manier textuur aan de ondergrond te geven. Zo wordt ieder doek de drager van een groot mysterie: wat komt er tevoorschijn, hoe zal mijn ondergrond meewerken in mijn onderwerp? Hiermee bezig zijn, iedere dag is het mooiste wat er is.

Het resultaat is een grote collectie van schilderijen en collages, op doek, linnen of papier van soms doorwerkte thema’s dan weer bijna transparant. Grote vormen, krachtige lijnen, harde kleuren, zonnig, vrolijk, maar ook zacht en in pasteltinten.

Zo’n grote collectie vraagt om veel expositie ruimte, en gelukkig is ze daar in geslaagd: De permanente expositie in de galerie in Deventer, in haar eigen galerieruimte op de begane grond van haar atelierhuis, en zo nu en dan een expositie in een galerie waarvoor ze wordt uitgenodigd.

Haar schilderijen, collages en krantenkippen worden nationaal en internationaal gekocht.

Wilt u een bezoek brengen aan haar atelier/galerie in Zutphen of haar galerie in Deventer, belt u dan: 0624611518, of kijk op haar website www.dorinedesoet.nl voor Zutphen en op www.galeriebijfloorsdebergop.nl voor Deventer. Voor de openingstijden en adresgegevens. U bent van harte welkom! (Website Dorine de Soet)

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *