Koning Wilhelmina bezoekt Zutphen tijdens herdenking WO II 1951Op de avond van 4 mei worden weer de dodenherdenkingen gehouden. Op die avond trekt in Zutphen opnieuw een lange stoet mensen van de Burgerzaal naar de Rozengracht.

Door A.C.H. ter Hoek

De eerste dodenherdenking voor de slachtoffers van de Tweede Wereld oorlog was op 10 mei 1945 en werd gehouden bij het monument van de in Zutphen, op 10 mei 1940, gesneuvelde Nederlandse soldaten op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Warneveldse weg. Onder zeer grote belangstelling werden toen op dat graf de bloemen gelegd. De jaren erna formeerde men op 4 mei de stoet op het ’s Gravenhof. Vandaar ging men naar de IJsselkade waar ternagedachtenis aan de daar gefusilleerden een houten kruis was geplaatst. Daar werd een minuut stilte in acht genomen waarna men weer als stoet terugliep naar het ’s Gravenhof. Sinds het onthullen van het Zutphens oorlogsmonument aan de Rozengracht op Tweede Paasdag 1950 gaat men daarheen. Vanaf 1951 vertrekt men vanuit de Burgerzaal. Het houten kruis dat op de IJsselkade stond is op de zaterdag voor Pasen 1950 door leden van de voormalige Binnenlandse Strijdkrachten daar weggehaald en begraven bij het Gideon-monument aan de Rozengracht. Het huidige monument aan de IJsselkade herinnert nu aan de gebeurtenissen daar.
Van die traditie, de tocht naar de Rozengracht, is sindsdien één keer afgeweken. De 25e herdenking begon met een openbare samenkomst in de St. Walburgkerk. Daarna liep men via de Lange Hofstraat, Markt en Marspoortstraat naar het monument voor de gefusilleerden aan de IJsselkade. Daar werden enige liederen ten gehore gebracht door diverse Zutphense Koren. De Last Post werd geblazen door een trompetter van de Marechaussee. Daarna werd de vlag die tot dan half stok had gehangen in top gehesen waarna het volkslied gespeeld werd door het muziekkorps van het Leger des Heils. Van dit gebeuren is een mooie film gemaakt. In de jaren daarna ging men steeds weer naar het Gideonbeeld aan de Rozengracht. Ook dit jaar zal naar verwachting weer een grote groep mensen van de Burgerzaal daar weer heen trekken. De laatste jaren via een andere route dan de oorspronkelijke, traditionele route. Daar in dat deel van de stad, dat op 14 oktober 1944 zo zwaar werd getroffen zullen alle gevallenen weer herdacht worden.

Vergelijkbare berichten