Uitgegevens van het kadaster blijkt dat het pand de pelikaan in 1832 bestond uit twee percelen, namelijk F 2328 en F 2329. Op 4 juli 1816 krijgt Gerrit Jan Garsen, winkelier geboren te Warnsveld bij legaat het winkelpand F2329 in de Pelikaanstraat. Dit is dus de eerste teller uit de familie Garsen die zich hier als winkelier vestigt. Voorheen was het pand eigendom van zijn schoonouders. Zijn zoon Albartus Garson wordt in 1854 eigenaar van het pand F2329 en staat eveneens de boek als Vink tjee winkelier. Deze Albartus overleed in 1881 en bij scheiding van de nalatenschap wordt het pand F2329 toebedeeld aan de weduwe Albartus Garsen, die het in 1889 weer verkoopt aan haar zoon Garrit Jan Garsen, eveneens winkelier. Deze Gerrit Jan Garsen was in 1887 reeds eigenaar geworden van het naastgelegen pand F2328 en hij is dus nu eigenaar van de twee panden die in 1904 geheel worden samengevoegd en verbouwd tot een pand, zoals het nu nog steeds onveranderd aanwezig is op de Pelikaanstraat nummer negen.

De gevel is verbouwd met art nouveau invloeden naar ontwerp van D. J. Van Loo.

In 1920 is Garrit Jan Garsen overleden en eigenaar werd toen Albartus Garsen die reeds als mede-eigenaar te boek stond. Deze Albertus Garson was ongehuwd en stierf in 1924 op 30-jarige leeftijd. Hiermee werd het tijdperk, gedurende welk de familie Garsen de zaak dreef afgesloten.

De erfgenamen slaagden er niet in een opvolger te vinden. Bij akte van 1 april 1924 koopt Gerhard Dirk Uittien de zaak in koffie thee en aanverwante artikelen, genaamd “Fa.  Wed. A. Garsen” en drijft deze zaak tot de datum van zijn overlijden in 17 juli 1952. Zijn weduwe zet samen met de in dienst getreden H. J. Wassink de zaak voort.

Op 1 mei 1953 neemt H.J. Wassink de zaak geheel over. Zijn vrouw die ruim 30 jaar in de zaak is werkzaam geweest, heeft tot haar overlijden in 1992 nog regelmatig bijgesprongen. Inmiddels is de zaak per 1 januari 1988 omgezet in een vennootschap onder firma met als firmanten: H. J. Wassink en zijn zoon J. Wassink (Johan). Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan heeft de firma in 1991 het predikaat “Hofleverancier” verworven.

De “Fa. Wed. A. Garsen” was tot 1920 een levensmiddelen zaak of, zoals in die tijd vaak werd gezegd een zaak in koloniale waren. Ook in die tijd waren de artikelen koffie en thee al” specialiteiten” en werd de koffie in de eigen stoom-koffiebranderij gebrand. Bij de oudere Zutphenaren stond de zaak bekend als “Garsen oaver de wal”.

Het winkelinterieur dateert grotendeels ook uit 1904 evenals een uithangbord waarvoor door Burgemeester en Wethouders van Zutphen in 1904 een vergunning werd afgegeven. Achter de zaak was een groot pakhuis annex stallen, waar gelegenheid was tot het stallen van 70 à 80 paarden. De boeren uit de wijde omgeving, die de markt in Zutphen bezochten, leverden een hier hun boter, kaas en eieren af in ruil voor levensmiddelen en veevoer. In 1920 werden de levensmiddelen grotendeels uit het assortiment verwijderd Met uitzondering van koffie en thee. Vanaf die tijd is het een speciaalzaak in koffie en thee. Een aankondiging in die tijd vermeldde: “Aan mijne theezaak is tevens verbonden eene Electrische inrichting voor het branden en malen van koffie, waarvan steeds prima soorten voorradig zijn”. Hiermee werd het tijdperk van de Stoom-Koffiebranderij afgesloten.

Bron: blz 253 Geschiedenis van de Pelikaan / Het Oude Bornhof en omgeving – zeven eeuwen geschiedenis in Zutphen door Kees Etienne. (Eigen uitgave)

Vergelijkbare berichten