De Nieuwe Ploeg

De Nieuwe Ploeg

 
De Korte Beukerstraat heeft door de eeuwen heen diverse namen gehad. “Vailde strate”, blijkens een akte uit 1514, en “Vailt straite” in 1516.
Een akte uit 24 november 1539 wordt gesproken over het St. Annenhuus aan de Boykerstraette. Een aantal jaren later blijkt de huisnaam te zijn verdwenen. In een akte 19-05-1553 wordt niet over een huisnaam gesproken, het betreft dan een “Object huis en hof” Huisnaam ??..te vinden aan de “Boeckerstraat” (Korte Beukerstraat).
De straatnaam is inmiddels wel weer veranderd.(Korte Beukerstraat) Datering akte 24-11-1539 Object St. Annen huus
Waander van den Berg, koopt op 6 december 1796 het huis. Het voorste gedeelte van het huis en de twee huisjes aan de Vaalt, heeft hij tot één geheel gemaakt met het gebouw “De nieuwe Ploeg”.

Waander van den Berg en diens vrouw Aaltje de Wolff bezitten in 1785 nog steeds het pand en heeft het huis met de woning erachter een vrije uitgang naar de Vaalt.
Waander komt te overlijden en in 1797 hertrouwt Aaltje met een Franse officier. Het pand wordt door de weduwe en haar kinderen verkocht aan Hendrik Willem Nikkels.

Vervolgens verdwijnt de huisnaam compleet uit de opgemaakte hypotheekaktes in de volgende eeuwen. Totdat in 1822 de naam weer even opduikt als Jacob Gerrits het pand koopt.

Bron: erfgoedcentrum

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *