De Biervoeder een opvallend pand
De Biervoeder is genoemd naar de oorspronkelijke bestemming van het pand. Herman Sackers bouwde het pand in 1629 en gebruikte het als een pakhuis voor bier en andere handelswaren. (Biervoeder, biersteker of brouwer)
Mogelijk runde Herman er ook een herberg.
Op de plaats waar het huis gebouwd is, stond eerder een middeleeuws huis uit ca. 1400 wat rond 1525 gesloopt was. Het waarom van de sloop is onduidelijk.
De Biervoeder heeft een zogenaamde Gelder-Overijsselse gevel. Deze bouwstijl komt voor in oude steden in Oost Nederland. Deze manier van bouwen past in de stijl van de late gotiek en de renaissance. (1).
Hij bouwde zoals in die tijd gebruikelijk een tongewelfde kelder, een hoge ruimte op de begane grond aan de straatzijde, een lage ruimte erachter met een insteekverdieping waarbij je door een raampje in de winkel kon kijken (2), een opslagverdieping, een zolder en een opslagverdieping met hijswiel erboven.
Graanhandelaar
In 1828 is het pand waarschijnlijk aan een graanhandelaar verkocht die ook de hijsinstallatie verplaatste naar de top van de gevel, wat mede de oorzaak is dat de gevel gespaard gebleven is. Voor die tijd werd de handelswaar inpandig naar boven gebracht.
Het verwijderen van zo’n dertig kuub zooi aan hardboard en zachtboard was voor alle familieleden een groot avontuur.
De eerste avond al kwam er een prachtige gotische kaarsnis te voorschijn. Achter al die laagjes bevond zich ook nog de oude muur van het middeleeuwse huis uit 1400. Dat huis had een ingang aan de Halterstraat.
Meerder bouwstijlen
In zo’n monument kom je veel verschillende bouwstijlen tegen. Er is immers al die eeuwen gewoond en verbouwd.
Soms moet je kiezen voor een periode waarin je een ruimte wil restaureren. Worden de ramen dan leidend, de balken, de schouw uit 1850 of zelfs het gevonden blauw-groene behang met bloemkransen uit 1850?
Al die keuzes maakten de nieuwe bewoners samen.