Bevrijding de Hoven

Op 12 april stak het Eerste Canadese Legerkorps met stormboten in de buurt van Gorssel de IJssel over onder de codenaam Operation Canonshot. 

Na de overtocht over de IJssel werd er eerst gezorgd dat het bruggenhoofd vast in hun handen kwam. Twee compagnieën van de Seaforths Highlanders of Canada kregen opdracht vanuit het bruggenhoofd zuidwaarts via de Nijenbeek in de richting van de Hoven te trekken. In de buurt van de steenfabriek stootte men op tegenstand. Daar hadden zo’n 24 Duitsers zich verschanst. 

In verband met de aanvoer van materiaal naar het front was het van het grootste belang dat er tussen de Hoven en Zutphen een brugverbinding tot stand werd gebracht. Daarom moest de Hoven zo spoedig mogelijk ingenomen worden. De genie was inmiddels gewaarschuwd en moest na de inname direct aan het werk.

 

De Seaforths gingen op veertien april voor zonsopgang op weg om bij het aanbreken van de dag aan te kunnen vallen. Zij ondervonden zeer zware tegenstand en moesten alle zeilen bijzetten om hun doel, de bevrijding van de Hoven, te bereiken. Dat lukte die zelfde dag nog. 

Op veertien april om precies 17.00 uur gaat de vlag op het Stadhuis in top als teken dat de hele Gemeente Zutphen bevrijd is.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *