Bezoekersteller

Zutphen is steeds meer in trek bij bezoekers. We houden graag bij hoeveel mensen deze site bekijken.
216233
VandaagVandaag71
GisterenGisteren211
Deze weekDeze week1154
Deze maandDeze maand3271
US
UNITED STATES
US
Dank voor uw interesse.

Een bezoek aan de markt

Laarstraat, zomer 1270

Donderdagochtend; er was al vroeg bedrijvigheid in de stad en mensen uit de omgeving kwamen langs alle toegangswegen naar Zutphen toe. De meesten te voet maar nu en dan rammelde er ook een kar voorbij. Reynildis verliet haar huis aan de Laarstraat en ging ook op weg naar de markt. Ze droeg een grote, gevlochten mand om haar boodschappen in te doen en de lederen zolen van haar schoenen schuifelden onhoorbaar over de bestrating van houten stammetjes.(1) Aan het einde van de Laarstraat verscheen de nieuwe stadsmuur met daarin de Laerpoort,(2) die toegang gaf tot de stad. Ze wandelde via het bruggetje over de gracht naar de poort, waar ze zonder problemen werd doorgelaten omdat de wachtposten haar inmiddels wel kenden.

Ze kwam uit in de Beukerstraat, waar smalle, houten huisjes naast elkaar waren gebouwd met slechts een paar voet tussenruimte. De mensen krioelden er als mieren door elkaar en het stonk er nogal omdat een van de bewoners zojuist zijn po had leeggegooid. Bah, waarom deden die luiwammesen dat toch altijd uit het raam? Als je in zo’n smalle, drukke straat woont, loop je toch even naar de gracht? Reynildis was blij dat ze aan de achterkant een tuin had waar ze dat ding kon legen, dat was stukken handiger en wel zo prettig voor de voorbijgangers.

     Vanuit de Beukerstraat ging ze linksaf langs de oude Scheepstol(3), waar een bejaarde man op een fluit zat te spelen en zo zijn brood probeerde te verdienen. Twee honden blaften naar elkaar en kippen fladderden kakelend voor haar opzij. Ze kwam uit op de Zoutmarkt(4) , waar zout en graan werden verkocht, en sloeg daar rechtsaf richting de Houtmarkt, waar je hout en ambachtelijke producten zoals kaas kon krijgen.
     ‘VIS! VERSE VIS!’ krijste een vrouw naast haar. Reynildis schrok maar probeerde niets te laten merken. De vrouw had het gezien en lachte verontschuldigend naar haar.
     ‘PRACHTIG LINNEN VOOR MAAR EEN PAARRR PENNINGUUUH!’ riep een koopman verderop. Zijn buurman, die ook linnen verkocht, probeerde hem te overschreeuwen zodat de klanten alsnog naar hem zouden komen. Mensen die dezelfde producten verkochten, kregen van het stadsbestuur een plekje naast elkaar zodat de mensen eenvoudig de prijs en kwaliteit met elkaar konden vergelijken. Er waren schoenmakers, mandenmakers, lakenreders, houtverkopers en boeren die producten van hun eigen boerderij aan de man kwamen brengen.................

Lees het spannende einde van dit verhaal in 'Bloedstollend Zutphen door Frank Smaling.

 

(1) Deze bestrating van elzenstammetjes is terug gevonden tijdens de herinrichting van de Laarstraat in 2009.
(2) In de 13e eeuw werd Zutphen geheel omringd met een nieuwe, stenen stadsmuur: overblijfselen en torens hiervan zijn nog te zien in het Armenhage en aan de achterzijde van de Bornhovestraat (Oskamstraatje). De Laerpoort, later ‘Binnen-Laarpoort’ genoemd, stond op de kruising Beukerstraat met de Oude Wand en de Bornhovestraat. De oude ringwalburg was inmiddels afgebroken en de vrijgekomen ruimte werd de markt.
(3) Toen de Schupstoel nog aan de Berkel lag, moesten passerende schepen daar tol betalen. In de 13e eeuw liep hier een straatje dat overeenkwam met de huidige Schupstoel-Bernhardsteeg.
(4) De naam Zaadmarkt is afgeleid van ‘Saltmarkt’: zout werd toen gebruikt om vlees en ander voedsel langer houdbaar te maken. 
tumblr visit counter